
Följ med oss till klacken av Italien.
Om vi skall tro National Geographic och Lonely planet är Apulien i Italien världens vackraste region. Apulien “klacken” på Italien är relativt okänd för oss svenskar. Som vi känner Italien är det ganska bergigt med Appeninerna som går igenom hela Italien men inte igenom Apulien. En något flackare landskap, kulligt men inte så höga berg som längre norrut. Hela skogar med olivträd.
Vi kommer att få njuta av god mat och gott vin bl.a. en dag med lunch på en Masseria dvs en befäst bondgård. Man var tvungen att försvara anläggningarna mot rövare. Idag är oljan minst lika eftertraktad men används numera mest till matlagning och inte som bränsle. Apulien en region som bjuder på en helt ny upplevelse.
Tisdag 1 april – resdag
Avresa från Arlanda till flygplatsen i Bari. Bussresa cirka en timme till hotel i staden Ostuni – “La città Bianca”. Vi installerar oss på hotellet och går igenom veckans program. Gemensam middag i hotellets matsal med en bedårande utsikt över den “vita staden”.

Onsdag 2 april – Oliver, Olivolja, Olivträd samt Ostuni

Morgonpromenad för de som så önskar. Frukost på hotellet. Avresa till en Masseria. På vägen dit passerar vid mängder av gamla olivträd, vissa så gamla som 2 000-3 000 år. De knotiga stammarna har varit med om mycket genom årtusendena men nu hotas olivträden av bakterien Xylella fastidiosa vilket gör att träden dör. Sjukdomen sprids norrut och stora insatser sätts nu in för att stoppa spridningen.
Väl framme på Masserian, resan tar ca 15 minuter, kommer vi att ha olivoljeprovning och få information om verksamheten och de gamla olivträden. Verksamheten bedrevs tidigare under jord för att skydda framställningen då olivoljan var guld värd. Den gamla “frantoion” olivoljepressen finns fortfarande kvar samt kök, sovplatser för arbetarna och stall för åsnorna. Allt under jord. Ett intressant besök. Lunch på Masserian.




Vi återvänder till Ostuni där vår lokala guide visar oss staden. Staden kallas ofta för “Olivernas vita drottning” eller den Vita Staden. I området kring staden produceras en stor del av Italiens oliver. Den gamla staden “Centro storico” är cirkelformad som en labyrint med gränder och smågator. Gemensam middag på hotellet.
Torsdag 3 april Lecce- Salice-Salentino
Morgonpromenad. Frukost på hotellet. Avresa från hotellet till Lecce ibland kallad Syditaliens Florens. Lecce är en riktig pärla. Arkitekturen har till och med fått en egen beteckning “Lecce barocken”. Med sitt kompakta historiska centrum finns allt inom bekvämt gångavstånd. Lunch på en mysig restaurang i “centro storico”.


Efter lunchen besöker vi en vinproducent som gör viner av den berömda primitivodruvan (zinfandel). Anläggningen visas av vår förtjusande lokala guide och vi provar några av husets viner. Åter till hotellet för gemensam middag.
Fredag 4 april Parco Archeologico di Egnazia- Locorotondo – Vingård
Morgonpromenad. Frukost på hotellet. Avresa från hotellet till Locorotondo.



De vackra ruinerna i Egnazia tar besökare tillbaka i tiden till ett avlägset och okänt förflutet. Staden Egnazia är unik, då den första mänskliga bosättningen i staden går så långt tillbaka som 1200-talet f.Kr. Det var dock i och med romarnas ankomst i slutet av 300-talet f.Kr. som staden blomstrade, växte och nådde sin storhetstid. Staden hade en strategisk position inte minst för kontakterna österut. Hamnen blev mycket viktig då romarna byggde vägen som förband Rom med Brindisi den så kallade Traiana-vägen. Staden övergavs dock under 900-talet e.Kr.
Massor av keramik och vaser förvaras i museet där Egnazias historia finns dokumenterad.


Locorotondo som har den karakteristiska runda stadsplanen. Eftersom gator och gränder är stenlagda finns ingen ”fri jord” för odling av växter. Varje år är det tävling vem som kan smycka sitt hus, sin balkong med de vackraste krukväxterna. Locorotondo grundades enligt legenden av greker på väg hem från det trojanska kriget.
Lunch på egen hand.
Efter vi tittat på den mysiga lilla staden Locorotondo besöker en vingård i Itriadalen och provar ett par viner. På vingården finns en gammal trulli-bondgård helt i orignal. Tyvärr har järnvägsbolaget numera spärrat möjligheten att ta sig över spåren till bondgården. Men vi kan komma hyfsat nära för att få en uppfattning hur en Trullibondgård kunde se ut.
Gemensam middag på hotellet.
Lördag 5 april- Alberobello – Masseria
Morgonpromenad. Frukost på hotellet. Avresa från hotellet till Alberobello, guidad rundvandring i staden. Alberobello finns också med på UNESCO:s världsarvslista. Staden är berömd för sina trullihus med toppiga tak, som byggts med löst travade stenar. Många av trullihusens tak är målade med magiska symboler som skydd mot det onda ögat.



Efter besöket i Alberobello besöker vi en masseria för att äta lunch. Vår värd underhåller. En riktigt lååång lunch väntar.

Middag på hotellet.
Söndag 6 april – Sassi di Matera
Morgonpromenad. Frukost på hotellet. Avresa från hotellet i Ostuni. Avresa till Matera som utsågs till Europeisk kulturhuvudstad 2019. I vårt hotell bodde våra förfäder för ca 7 000 år sedan. Idag är grottorna hotellrum och ibland rena lyxhotell. I Carlo Levis roman “Kristus stannade i Eboli” förvisas Levi till det efterblivna södra Italien som hans syster liknar vid Dantes Inferno.


Efter 2:a Världskriget ville man få ett slut på de skandalösa förhållandena i Sassikvarteren. Under 1950- och 60-talet tvångsflyttades över 15 000 människor som bodde i den gamla stadsdelen till den nyare delen. Man murade igen flera hus då man ville förhindra att folk flyttade tillbaka. För ungefär tjugo år sedan började grottorna att “renoveras” och moderniseras. Bostäderna (grottorna) delades ut till nygifta par mot att de renoverades. Numera finns många restauranger och barer. Stadsdelarna Sassi gör staden Matera till ett oförglömligt ställe.
På kvällen gemensam middag på en restaurang, också den inrymd i en grotta, några minuters promenad från hotellet. Vi bjuds på lokala specialiteter och vin gjort på primitivodruvan.
Måndag 7 april – Guidning Sassi di Matera samt avresa
Morgonpromenad. Frukost på hotellet.

En guidad vandring genom grottstaden bland annat besöker vi en grotta som den såg ut i början av förra seklet. Vindliga gränder och trappor leder oss runt i miljöer som om vi var förflyttade till Jesu tid.
Vi besöker ett bageri där vi provsmakar DOP-märkt bröd. (Denominazione di origine protetta). Förr jäste och knådade man brödet hemma och tog det sedan till den allmänna vedugnen där det gräddades. Bagaren märkte degen med en stämpel för att familjen skulle känna igen sitt bröd.
Transfer till flygplatsen.
Ingår: Flyg Bari t.o.r. halvpension, sex övernattningar i dubbelrum, sex frukostar, tre luncher, sex middagar, måltidsdrycker vin och vatten. Lokala guider.